جریان فقه سیاسی شیعه در دوران غیبت امام زمان (عج) تشریح شد

۱۳۸۸/۱۱/۲۸ ۱۵:۰۵:۴۱

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد عمره دانشگاهیان به نقل از خبرگزاری شبستان، حجت‌الاسلام والمسلمین رهدار، عضو هيئت علمي پژوهشگاه انقلاب اسلامي در همایش انقلاب اسلامی و مهدویت به بررسی جریان شیعه از خلافت تا ولایت پرداخت و جریان فقه سیاسی شیعه را تشریح کرد.

وی اظهار کرد: انقلاب اسلامی ایران با تکیه بر مبانی فقهی ایجاد شده است و تنظیم چشم‌انداز انقلاب با شناخت فقه شیعه میسر می‌شود.

وی بیان کرد: مکاتبی فقهی در عصر غیبت امام معصوم ایجاد شد که مکتب فقهی بغداد، حله، جبله العامه، اصفهان، کربلا، نجف، سامرا و قم از آن جمله‌اند. فقه در هر مکتب ویژگی‌هایی داشته که با قدرت سیاسی ارتباط مستقیم داشته و دارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین رهدار با اشاره به اینکه در عصر اهل بیت محوریت با فقیهان نبوده است، گفت: در عصر حضور امام خود ائمه اطهار محور بودند و شاگردان آنها فقیه بودند اما محور نبودند.

وی اظهار کرد: در مقطعی از عصر غیبت و آغاز غیبت کبری، شیعیان به محدثین و متکلمان رجوع کردند در حالی که احادیث منقول از ائمه معصوم (ع) بدون تأمل عقلانی جامعه را نمی‌تواند مدیریت کرد. کلام نیز علمی نبود که مناسبات اجتماعی ما را تنظیم کند.

وی تصریح کرد: برای اولین بار پس از غیبت امام معصوم در اوایل قرن پنجم، شیخ طوسی در مکتب بغداد فقه را باب‌بندی کرد. در مکتب حله نیز خیزی برای مستقل شدن فقه شیعه از اهل سنت برداشته شد و به محض خروج فقه شیعه از فقه اهل سنت جریانات سیاسی آغاز شد.

وی افزود: بعدها مکتب اصفهان موفق به تشکیل و گذر از گذاره سیاسی به تئوری سیاسی شد و تئوری ولایت فقیه در قرن 10 استخراج شد. عصر بیش از مکتب اصفهان عصر تقیه بود و در آن شرایط نمی‌شد به تئوری سیاسی فکر کرد.

وی در بررسی جریان فقه سیاسی شیعه گفت: در مکتب نجف نگاه فقه شیعه از فضای استبدادستیزی فراتر رفته و به استعمار ستیزی معطوف شد. فقه در این مرحله از ادبیات تخصصی خارج و به فقه اجتماعی تبدیل شد.

وی ویژگی مکتب قم به طلایه‌داری امام خمینی (ره) را گذار از تئوری به نظام دانست و اذعان کرد: قلمرو امام خمینی فرامذهبی و فرادینی است. امام نه تنها برای مدیریت جهان شیعه بلکه برای مدیریت جهان برنامه داشت. فقه سیاسی شیعه پیش از امام دغدغه مطابقت با زمانه را داشت ولی فقیه امام، زمانه را با خود تطبیق می‌داد.

وی خاطرنشان کرد: تمایز مکتب قم با سایر مکاتب در این است که در مکتب قم گذار از مرجع به ولی داریم. در این مرحله رابطه مردم با فقیه به رابطه امام و امت تبدیل شد.روز اول همایش انقلاب اسلامی و مهدویت 27 بهمن از سوي موسسه كوثر نور علوي با همكاري سازمان بسيج دانشجويي تهران در مجتمع 13 ابان با حضور مدی تلوری، مدیر موسسه کوثر نور علوی برگزار شد. روز دوم و سوم این همایش 28 و 29 بهمن با حضور دکتر حسن عباسی، محمدعلی رامین، حجت الاسلام بهروز لک، مدیر مؤسسه انتظار نور، ابراهیم شفیعی سروستانی، مدیر کل پژوهش مرکز پژوهش‌های صدا و سیما برگزار می شود.

پایان پیام.اجاقی

http://www.shabestan.ir/newsdetail.asp?newsid=88112810040841&code=


ارسال نظر