رخدادهاي پس از پيامبر در گفت‌وگو با سيد محمدمهدي جعفري:
علي (ع) در موارد گوناگون به ماجراي جانشيني خود استناد كرده است

۱۳۸۸/۱۱/۲۱ ۱۵:۰۱:۰۳

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد عمره دانشگاهیان به نقل از خبرگزاری فارس،سيدمحمدمهدي جعفري، شارح و مترجم برگزيده نهج‌البلاغه به يكي از شبهات مطرح شده در خصوص جانشيني پس از وفات پيامبر (ص) پاسخ گفت.
وي در پاسخ به اين سئوال كه چرا پس از وفات پيامبر اكرم (ص) و پيش آمدن ماجراي سقيفه، حضرت علي (ع) اقدامي براي جانشيني پيامبر (ص) نكرد و همچنين در نهج‌البلاغه نيز به حديث غدير استناد نكرده است، گفت: بارها و بارها مطرح شده است كه سكوت اميرالمؤمنين (ع) براي حفظ جامعه آن روز مسلمانان بوده است.

اين استاد دانشگاه افزود: نهج‌البلاغه كتابي نيست كه علي (ع) نوشته باشد، بلكه سيدرضي آن را از ميان متون مختلف منتسب به علي (ع) گزينش كرده است.

جعفري با تأكيد بر اينكه علي (ع) در مقاطع مختلف به حديث غدير استناد كرده است، گفت: يكي از اين روايات كه مورد اتفاق شيعه و سني است،‌موضوع قسم‌ دادن حضرت علي (ع) است.

وي ادامه داد: رو‌به‌روي خانه امام علي (ع) در كوفه را محوطه وسيعي با نام "رحبه " تشكيل مي‌داد تا مردم در مواقع نياز بتوانند در اين محل تجمع كنند و مشكلات خود را بگويند. نقل است كه روزي جمع كثيري در اين محوطه حاضر بودند. علي (ع) حضّار را قسم مي‌دهد كه هركس در واقعه غدير حاضر بوده و حديث غدير را شنيده است، برخيزد و قسم ياد كند. منابع مورد اطمينان شيعه و سني نقل كرده‌اند كه 33 تن برخاستند و بر صحّت حديث غدير قسم ياد كردند.

جعفري با بيان اينكه در نهج‌البلاغه اشارات غيرمستقيم ديگري از جمله در خطبه 162 وجود دارد، اظهار داشت: نقل است كه در جنگ صفين شخصي از قبيله "بني‌كلب " مي‌پرسد كه اميرالمؤمنين! بالاخره نفرموديد چه شد كه قومتان شما را از حقتان محروم كرد؟ اين سئوال نشان مي‌دهد كه بارها از علي (ع) اين سئوال پرسيده شده است و وي براي حفظ امت اسلامي و جلوگيري از بروز تفرقه، از پاسخ دادن به آن طفره رفته است. اين شارح برگزيده نهج‌البلاغه با بيان اينكه امام علي (ع) همسري از طايفه بني‌كلب داشت و به همين دليل، افراد اين طايفه را برادران خود خطاب مي‌كرد، ابراز داشت: امام علي (ع) در پاسخ به سئوال آن مرد گفت: يا أخا بني‌كلب! الآن چه جاي اين سخن است؟ موضوع مهم امروز درباره پسر ابوسفيان است، اما چون شما خويشاوند من هستيد، پس دو حق بر گردن من داريد؛ يكي حق سئوال و ديگري حق خويشاوندي، بنابراين سئوال شما را پاسخ مي‌دهم.

اين استاد دانشگاه با تأكيد بر اينكه علي (ع) پاسخ سئوال مرد كلبي را به‌صورت خلاصه و سربسته گفته است، افزود: اميرالمؤمنين فرمود: گروهي به قدرت چشم طمع بستند و خلافت را به دست گرفتند. گروه ديگري نيز سخاوت داشتند و قدرت را بخشيدند كه منظور از گروه دوم خود امام است.

جعفري در پايان تصريح كرد: حضرت علي (ع) به صورت غيرمستقيم به اين گونه از پرسش‌ها پاسخ مي‌داد، چرا كه نمي‌خواست پاسخ وي باعث بروز اختلاف در ميان مسلمانان شود. وي حتي خطبه معروف "شقشقيه " ـ كه اشاره غيرمستقيمي به حديث غدير دارد ـ را نيز در اواخر دوران حكومت خود و در مجلسي خصوصي بيان فرمود و بعدها "ابن عباس " آن را منتشر كرده است.

سيد محمد مهدي جعفري، عضو هيأت علمي دانشگاه شيراز و استاد دانشكده علوم حديث شهرري است. وي در سال گذشته با كتاب "تصحيح و ترجمه نهج‌البلاغه " عنوان كتاب سال جمهوري اسلامي ايران را كسب كرد.

پایان پیام.اجاقیhttp://www.farsnews.com/newstext.php?nn=8811200414


ارسال نظر