بررسی فعاليت‌های قرآنی جمهوری اسلامی ايران در حج
تشكيل دبيرخانه قرآن و حج مستلزم نگاهی فراملی به فعاليت‌های قرآنی است

۱۳۸۸/۱۱/۰۳ ۱۳:۵۷:۲۷

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد عمره دانشگاهیان به نقل از خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)،  حجت‌الاسلام و المسلمين «حجت‌الله بيات»، مدير امور فرهنگی و تبليغی بعثه مقام معظم رهبری، در گفت‌وگو با ایکنا در پاسخ به اين پرسش كه آيا اين امكان وجود دارد كه فعاليت‌های قرآنی موسم حج با مشاركت ساير كشور‌های اسلامی و يا توسط سازمان كنفرانس اسلامی شكل گيرد؟ گفت: اين پيشنهادات كاملا صحيح است، اما آنچه مهم به نظر می‌رسد، اين‌ است كه چه نهادی متولی اين امر شود؛ خبرگزاری قرآنی ايران حداقل از نظر اطلاع‌رسانی و هماهنگی بين اجزايی كه به نوعی مرتبط با قرآن و حج هستند، می‌تواند زمينه‌ اجرای اين پيشنهادات را چه در موسم حج و يا خارج از اين زمان ايجاد كند، بايد به دنبال جمع‌آوری دغدغه‌های صاحبان فكر كه تنها به صورت يك‌ ايده هست، باشيد و آن‌ها را در چارچوبی مشخص قرار دهيد.

بيات عنوان كرد: اين ايده‌ها حتماً بايد از حالت خام خارج شده و به طرحی كاربردی و قابل اجرا درآيد، يك طرح هدف مشخصی دارد، راهكارها و موانع رسيدن به اهداف يك طرح معلوم است، در يك طرح نحوه برطرف كردن موانع و سطح كار و جايگاه‌ها مشخص است، در يك طرح، قابليت عملياتی شدن و از همه مهم‌تر متولی طرح مشخص است؛ اگر يك دبيرخانه فعال در جايی كه متولی كارهای قرآنی است، تحت عنوان حج و قرآن شكل گيرد و طرح‌ها را كه در قالب ايده است را به طرح عملياتی تبديل كند، كار روال مشخصی خواهد گرفت.

وی افزود: در چشم‌اندازی كه برای آينده فعاليت‌های قرآنی ترسيم می‌شود به بخش فعاليت‌های قرآنی فراملی نيز توجه شود و متولی اين بخش معرفی شود، اگر چنين جريانی راه بيفتد و در ادامه دبيرخانه دائمی نيز شكل گيرد و به دنبال تبديل كردن ايده‌ها به طرح‌های عملياتی باشند، می‌توانيم در يك برنامه پنج‌ساله شاهد يك حركت منظم و برنا‌مه‌ريزی شده قرآنی باشيم.

بيات در پاسخ به اين پرسش كه آيا بعثه مقام معظم رهبری برای راه‌اندازی چنين دبيرخانه دائمی آمادگی دارد؟ گفت: بعثه مقام معظم رهبری همه موضوعات را می‌بيند، اگر برای همه بخش‌های فعال در بعثه دبيرخانه‌‌ای تشكيل شود، در چارچوب فعاليت بعثه نمی‌گنجد، بعثه يك فعاليت مشخصی دارد كه مقدمه‌‌سازی برای عمره، عتبات و سفر‌های زيارتی است و مهم‌ترين آن هم حج تمتع است، اما اين‌كه بيايد متولی كار باشد، تصور نمی‌كنم كه چنين ظرفيتی را دارا باشد.

مدير امور فرهنگی و تبليغی بعثه مقام معظم رهبری ادامه داد: می‌توان يك فراخوانی برای دريافت طرح‌ها و ايده‌ها از سوی خبرگزاری قرآنی ايران ارائه شود، و اين فراخوان در قالب ايده‌هايی در قالب فردی، خانوادگی و در سطح مدارس، نهادها، وزارتخانه‌ها و كل كشور درآيد و حتی طر‌ح‌های قابل اجرا در يك همايشی عميق‌تر بررسی شود.

بيات در پاسخ به اين پرسش كه آيا امكان تسری فعاليت‌های قرآنی به ساير مشاهد شريفه وجود دارد يا خير؟ گفت: درخواست‌هايی برای حضور قاريان و حافظان قرآن در عمره مفرده و عتبات عاليات شده است، اما اين‌ها دغدغه شخصی است، بلكه درخواست‌‌های اين چنينی بايد به صورت مكتوب و با مشخص بودن اهداف ارائه شود، ذكر اين نكته ضروری است كه فعاليت‌های قرآنی را نبايد محدود به تلاوت كرد.

وی زمان محدود حضور زائران در عمره مفرده را از ديگر دلايل مناسب ندانستن حضور كاروان قرآنی برشمرد و عنوان كرد: اين ديگاه غلطی است كه تصور شود در فعاليت‌های قرآنی به نقطه مطلوب رسيد‌ه‌ايم، ايجاد اين تفكر نشان دهنده مرگ ماست، همچنين برای پيشرفت فعاليت‌های قرآنی به صورت همه جانبه كلی‌گويی‌ها نيز كارساز نخواهد بود، اين‌كه ارزيابی اين امور به چه شكل سنجيده ‌شود و چه مركزی بايد پاسخ‌گو آن باشد، بسيار مهم است وگرنه در حوزه نظری حرف زدن آسان است، اما در مقام اجرايی، آنگاه سختی‌های كار نمايان می‌شود.

مدير امور فرهنگی و تبليغی بعثه مقام معظم رهبری افزود: در ارتقاء مديريت كيفيت، اصلی وجود دارد كه در چهار كلمه خلاصه می‌شود، برنامه‌ريزی، اجرا، بازنگری و اقدام؛ اين يك نگاه فرآيندی است به اين معنی كه هر فعاليتی در اين نقطه آغاز می‌شود و اينجا محصول به دست خواهد آمد، در زمينه فعاليت‌های قرآنی نيز بايد به چنين فرآيندی توجه شود، وقتی گروهی به نام قاريان قرآن به سفر حج اعزام می‌شوند، بايد اين سفر توجيه داشته باشد، چينش افراد و آموزش آن‌ها بايد به صورت فرآيندی باشد كه در اين مورد حتماً از تجربيات گذشتگان استفاده شود، ثبات مديريت‌ها بسيار مهم است، امسال من عهده‌دار امور فرهنگی و تبليغی بعثه مقام معظم رهبری هستم و سال بعد شايد فرد ديگری باشد كه اين سوابق و تجربيات را ندارد، پس بايد قبل از آغاز كار برای دريافت تجربه مديران قبلی، تلاش شود.

وی با تأكيد بر اين‌كه نگاه تشويقی كه برای اعزام قاريان و حافظان در كميته اعزام قاريان به سفر حج وجود دارد، حتماً بايد به همراه يك مجموعه ملاك‌های قانونمند تعريف شود، گفت: جذابيت بالايی در سفر حج وجود دارد و ايرانی‌ها علاقه وافری به حضور در اين سرزمين شريف دارند كه می‌توان از اين فرصت، به منظور تشويق همه صنف‌ها استفاده كرد، در موسم حج برای سرويس‌دهی به زائران به تمامی مشاغل نيازمند هستيم، می‌توان به صورت تشويقی نمايندگانی را از اين صنوف به حج فرستاد، فقط به شرط اين‌كه كتاب‌هايی توسط اين افراد مطالعه و در كلاس‌های آموزشی حضور يافته و آزمون بدهند؛ به طور حتم حركت و جنبشی عظيم شكل خواهد گرفت؛ برای اين‌كه كارگزارانی كه اينجا حضور دارند، بی‌بهره از اين سرزمين نروند، برای اين كارگزارها می‌توان برنامه‌ريزی كرد و همه مشاغل را می‌توان با حج ساماندهی كرد.

بيات در پايان با اشاره به آيه «جَعَلَ اللّهُ الْكَعْبَةَ الْبَیْتَ الْحَرَامَ قِیَامًا لِّلنَّاس»، افزود: امام صادق(ع) در ذيل اين آيه می‌فرمايند: خدا اين سرزمين را مايه قوام و شيرازه تمام امور اجرايی و فرهنگی قرار داده است. چه ميزان از اين ظرفيت‌ها استفاده شده است؟ با تمام محدوديت‌هايی كه وجود دارد، باز هم از همان داشته‌هايی كه در اختيار داريم، به دليل نبود برنامه‌ريزی صحيح بهره‌ای نمی‌بريم و متأسفانه جامعه اسلامی حداقل بهره را از موسم حج می‌برد.

يادآوری‌می‌شود، حجت‌الاسلام و المسلمين «بيات» مدير امور فرهنگی و تبليغی بعثه مقام معظم رهبری در بخش نخست گفت‌وگو با ايكنا، گفت: با وجود تمامی محدوديت‌هايی كه در كشور عربستان وجود دارد، آماده زمينه‌سازی و ايجاد ظرفيت در فعاليت‌های قرآنی برای بهره‌برداری حداكثری در موسم حج هستيم.

پایان پیام.اجاقی

ارسال نظر