مهريه از منظر شرع و عرف
يك جامعه‌شناس:مهريه‌های كنونی با آيه چهارم سوره نساء در تضاد است

۱۳۸۸/۰۸/۲۴ ۱۵:۴۷:۳۸

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد عمره دانشگاهیان به نقل از خبرگزاری قرآنی ايران (ايكنا)،  امان‌الله قرائی‌مقدم دكترای جامعه‌شناسی و مدرس دانشگاه تربيت معلم با ابراز نگرانی از افزايش بی‌‌دليل مهريه‌ها و نقش مهم آن در پيوند ازدواج گفت: متأسفانه گاهی بعضی از فرهنگ‌های نادرست مثل مهريه بالا به دليل چشم و هم‌چشمی‌های درون‌ خانواده‌ها شيوع و گسترش پيدا می‌كند و افراد جامعه با وجود غلط دانستن آن، از اين فرهنگ پيروی می‌كنند.

وی با اعلام اين مطلب كه از حدود 10 الی 15 سال قبل مبالغ مهريه شروع به سنگين شدن كرده است و اين روند تاكنون نيز ادامه دارد، افزود: در بعضی از خانواده‌ها اين ناهنجاری تبديل به يك فرهنگ شده است به نحوی‌كه هرچه مبالغ مهريه‌ها بيشتر باشد، موقعيت اجتماعی آن خانواده بالاتر است.

قرائی‌مقدم با اشاره به نقش مؤثر رسانه‌ها در كاهش رغبت مردم برای تبعيت از اين فرهنگ غلط تصريح كرد: مسئولان فرهنگی كشور بايد با تدوين برنامه‌های مختلف اقدام به اطلاع‌رسانی و فرهنگ‌سازی در خصوص آسيب‌های ناشی از تعيين و پذيرش مهريه‌های غيرمتعارف كنند تا بدين‌ترتيب افراد جامعه متقاعد شوند كه مهريه بالا به هيچ ‌وجه نشان‌دهنده شأن زنان و تضمين كننده استحكام زندگی نيست.

اين استاد دانشگاه درباره عندالاستطاعه شدن مهريه اظهار كرد: عندالمطالبه بودن مهريه يعنی اين‌كه هرگاه خانم مهريه را مطالبه كند، مرد ملزم به پرداخت آن است اما در عندالاستطاعه شدن توان پرداخت مرد معيار اصلی پرداخت مهريه است و از سويی می‌تواند به كاهش آمار طلاق منجر شود و از سويی ديگر زمينه را برای بی‌تعهدی مردان نسبت به پرداخت نكردن مهريه فراهم می‌كند.

اين دكترای روان‌شناسی استناد به جمله «مهريه را كی داده و كی گرفته» را بزرگترين خطای پسران جوان در پذيرش مهريه‌های سنگين و غيرمتعارف دانست و گفت: برخی از پسران جوان برای نشان دادن علاقه خود به دختر مورد نظرشان هر شرط و شروطی را برای وصلت می‌پذيرند و در مقابل نصايح والدين خود و افراد صاحب‌نظر به اين جمله پناه می‌برند.

قرائی‌مقدم حضور اين جوانان در دادگاه‌های خانواده و گفت‌و‌گو با زندانيان مهريه را برای آشنايی جوانان با عواقب ابن تصميم عجولانه و نابخردانه بسيار ضروری دانست.

اين عضو هيئت علمی دانشگاه تربيت معلم با اشاره به مبانی دينی تعيين مهريه نيز افزود: از آيه چهارم سوره مباركه نساء بر می‌آيد كه مهريه هديه است و اصلا به عنوان قيمت زن يا ارزش برای او به حساب نمی‌آيد.

وی افزود: در حقيقت اين آيه به ما می‌فهماند كه مهريه هديه‌ای است از طرف مرد به همسرش، از آن جهت كه او، خواستگاری‌اش را پذيرفته و اين امكان را داده كه در كنار او به آرامش برسد اما در شرايط كنونی جامعه ما مهريه از روی اجبار، ناچاری و با فشار خانواده زن به وی پرداخت می‌شود.

پایان پیام.اجاقی

ارسال نظر