عربستان روز ملي خود را جشن گرفته است

۱۳۸۸/۰۷/۰۱ ۱۶:۲۰:۳۸

به گزارش پايگاه اطلاع رساني ستاد عمره دانشگاهيان به نقل از پايگاه اطلاع رساني حج ،  به اين مناسبت رياض پايتخت چراغاني شده است و در نمازهاي صبح در حرمين شريفين ائمه جماعت براي پيشرفت كشور خود و نيز سلامتي امير و وليعهد او كه بيمار است ، دعا كردند.

  راديو و  تلويزيون عربستان سعودي و نيز تلويزيونهاي عربي و غير عربي وابسته و متعلق به خاندان آل سعود مانند العربيه به مناسبت روز ملي اين كشور برنامه هاي ويژه اي را پخش مي كنند. مطبوعات سعودي نيز امروز شماره هاي ويژه منتشر كردند.

به دستور ملك عبدالله عده اي زنداني نيز امروز  مشمول عفو قرار گرفتند و از زندان آزاد شدند.

عربستان سعودي هفتاد و نه سال پيش – براساس تقويم هجري قمري – بنيان گذاشته شد و به عنوان يك واحد سياسي مستقل شناسايي شد.

عربستان سعودی که يکی از بسته ترين کشورهای خاورميانه است، زمانی صرفا يک پادشاهی توسعه نيافته صحرايی بود. اما اکنون به لطف منابع نفتی سرشارش به يکی از غنی ترين ملل منطقه تبديل شده است.

عربستان سعودی که نام خود را از خاندان آل سعود که در قرن ۱۸ به قدرت رسيد، گرفته است، شامل منطقه حجاز - محل تولد محمد، پيامبر اسلام، و مهد اسلام است. اين امر، در کنار حمايت آل سعود از يک تفسير انعطاف ناپذير از اسلام اهل سنت، معروف به وهابيگری، باعث شده است که عربستان يک هويت شخصی مذهبی نيرومند کسب کند.

ملک عبدالعزيز، که به شير نجد شهرت دارد، عربستان سعودی را در سال ۱۹۳۲ميلادي  بنيان نهاد. او حجاز را از خاندان هاشمی تصاحب کرد و کشوری متحد تحت سلطه خاندانش تاسيس کرد. در پی وفات او در سال ۱۹۵۳ پسرهايش يکی پس از ديگری جانشين او شدند.

سلطه خاندان آل سعود بر قدرت بدين معنی بود که شاهان يکی پس از ديگری توانستند در قرن بيستم بر نوسازی کشور و توسعه نقش آن به عنوان يک قدرت منطقه ای تمرکز کنند.

منافع خاندان سلطنتی ايجاب می کند که ثبات در منطقه حفظ و عناصر افراطی سرکوب شوند. از اين رو عربستان از استقرار نيروهای امريکايی در کشور در پی حمله عراق به کويت در ۱۹۹۰ استقبال کرد.

ليکن گفته می شود که عدم تحمل هرگونه مخالفت از سوی قدرت حاکم احتمالا سبب ترويج گروههای ناراضی از جمله سازمان القاعده تحت رهبری اسامه بن لادن شده است. اين گروه ها از تنفر مردم نسبت به نقش آمريکا در منطقه استفاده می کنند.

در پی وقوع حملات تروريستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ در نيويورک و واشنگتن - که اکثرا از سوی اتباع عربستان سعودی صورت گرفت - مقامات سعودی بر سر اين دو راهی قرار گرفتند که آيا غريزه طبيعی خود را که تقويت امنيت داخلی است دنبال کنند يا اينکه به فشارهای موجود تن دهند و دموکراسی بيشتری در اختيار مردم قرار دهند.

در مه ۲۰۰۳ انفجارهای انتحاری در رياض به کشته شدن ۳۵ تن، از جمله اتباع کشورهای ديگر منجر شد. بعضی از سعوديها اين انفجارها را - که به عناصر القاعده نسبت داده شده - معادل حوادث ۱۱ سپتامبر در امريکا توصيف کرده اند.

از آن تاريخ مطالبات برای اصلاحات سياسی افزايش يافته است در حالی که هراس از بمب گذاری های انتحاری موجب گسترش سرکوبها عليه افراطيون مظنون شده است.

اطلاعات کلی

جمعيت: 9/24 ميليون (سازمان ملل متحد ۲۰۰4)

پايتخت: رياض

مساحت: 2.24 ميليون متر مربع

زبان اکثريت: عربی

دين اکثريت: اسلام

اميد به زندگی: ۷۱ سال (مردان)، ۷۴ سال (زنان)

واحد پول: ۱ ريال سعودی = ۱۰۰ هلاله

صادرات عمده: نفت و گاز، حبوبات

ميانگين درآمد سالانه: 8,530 دلار (بانک جهانی ۲۰۰2)

نشانه حوزه اينترنت: sa

کد بين المللی تلفن: 966+

رهبران

رئيس کشور: عبدالله بن عبدالعزيز آل سعود

گفته می شود که عبدالله تمايل کمتری نسبت به رابطه با غرب نشان می دهد و از اين رو از محبوبيت فراوانی در داخل کشور برخوردار است. در حالی که حاميان او معتقدند که وی مسلمانی مومن و وطن پرست است که بر ضد فساد مبارزه می کند، منتقدانش ادعا می کنند که وی انتظارات مردم را برآورده نکرده است..

 وليعهد : سلطان بن عبدالعزيز آل سعود

 رسانه ها

با اينکه عربستان سعودی از پيشتازان شبکه های ماهواره ای تلويزيونی پان - عرب است، فضای رسانه ای اين کشور شديدا کنترل می شود. حکومت انتقاد از اصول مذهبی، دولت و خاندان سلطنتی را تحمل نمی کند.

اما در سال ۲۰۰۳ علائم شفافيت در رسانه ها نمايان شد و برخی مطالب که سابقا تابو محسوب می شدند تحت پوشش خبری قرار گرفتند. علت بروز اين شهامت و شفافيت به وقايع ۱۱ سپتامبر و تروريسم داخلی نسبت داده شده است.

مسئوليت کل برنامه هايی که در اين کشور پخش می شوند به عهده سرويس پخش خبر دولتی است. اين سرويس چهار شبکه تلويزيونی، از جمله شبکه خبر الخبريه، را اداره می کند. رياست شورای نظارت بر فعاليتهای راديو و تلويزيون بر عهده وزير فرهنگ و اطلاعات است.

ايستگاههای مستقل راديو و تلويزيونی اجازه فعاليت در خاک عربستان سعودی را ندارند. ولی اين کشور يکی از بازارهای عمده شبکه های ماهواره ای پان عرب است که در صورت پرداخت وجه اشتراک قابل دسترسی هستند. تعدادی از اين شبکه ها متعلق به سرمايه داران سعودی اند، از جمله شبکه ام بی سی واقع در دوبی - که متعلق به شوهر خواهر پادشاه عربستان است - و شبکه اوربيت واقع در رم.

ساکنان شرق عربستان سعودی می توانند شبکه های تلويزيونی آزادتر همسايگان خود در خليج فارس را تماشا کنند.

انتشار هيچ رسانه ای بدون دريافت حکم سلطنتی ميسر نيست. در عربستان سعودی تعداد ۱۰ روزنامه و دهها مجله منتشر می شود. همچنين روزنامه های عربی که از مرحله سانسور عبور کرده اند نيز قابل دسترس اند. در رابطه با چاپ اخبار حساس روزنامه ها عموما از خبرگزاری دولتی پيروی می کنند.

مطبوعات

الوطن -روزنامه

الرياض - روزنامه

الجزيره - روزنامه

عکاظ

الشرق الوسط

روزنامه عرب نيوز- به زبان انگليسی

سعودی گزت - به زبان انگیلسی

تلويزيون

تلويزيون دولتی سعودی

راديو

راديو دولتی سعودی

خبرگزاری

آژانس مطبوعاتی سعودی - دولتی

اينترنت

در مارس 2001، کاربران اینترنت حدود570 هزار نفر بودند.

 به نقل از برخی از خبرگزاری ها ، عربستان سعودي امسال در حالي روز ملي خود را جشن مي گيرد كه با سه چالش اساسي روبروست :

1) ادامه منازعه ميان شاهزادگان سعودي براي تصدي پست ولايتعهدي با توجه به بيماري شديد  "سلطان " وليعهد

2) خيزش شيعيان براي احقاق حقوق اساسي خود در بخش هاي مختلف بويژه پس از حادثه مدينه در 28 صفر امسال و اعتراض آنها به دخالت نيروهاي مسلح عربستان در سركوب شيعيان زيدي ( حوثي ها ) در منطقه صعده در يمن كه هم اكنون جريان دارد.

3) شدت گرفتن مطالبات زنان و اصرار آنها براي دريافت حقوق مساوي با مردان  - در عربستان سعودي زنان از ابتدايي ترين حقوق محروم هستند.

پايان پيام.اجاقي

ارسال نظر