عضو كميته كشوري آنفلوانزا مستقر در مكه :
غربالگري آنفلوانزا براي تمام حجاج ايراني هنگام بازگشت به كشور ضرورت ندارد

۱۳۸۸/۰۹/۱۱ ۱۴:۲۰:۴۳

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد عمره دانشگاهیان به نقل از خبرگزاري فارس، حسين حاتمي، عضو كميته كشوري آنفلوآنزا و رئيس دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي كه همراه با گروه علمي ـ اجرائي اعزامي از طرف معاونت سلامت وزارت بهداشت به كشور عربستان اعزام شده است؛ گفت: با توجه به اينكه بسياري از موارد اوليه آنفلوآنزاي جديد در فصل تابستان و اوايل پاييز سال جاري از طريق كساني كه از سفر حج عمره به كشورهاي اسلامي و از جمله به جمهوري اسلامي بازگشته بودند ايجاد شده بود و بيم آن مي‌رفت كه در حج تمتع نيز چنين اتفاقي تكرار شود يا بيماري باعث تهديد سلامت زائران ايراني بشود، معاونت سلامت وزارت بهداشت تصميم گرفت علاوه بر تمهيداتي كه سازمان حج و زيارت كشور در نظر گرفته بود يك گروه علمي ـ اجرايي از استان‌هاي پُرمخاطره كشور شامل 2 نفر از اعضاي كميته كشوري آنفلوآنزا و 3 نفر از اعضاي هيئت ممتحنه تخصصي و فوق تخصصي بيماري‌هاي عفوني، دو نفر از معاونان بهداشتي دانشگاه‌ها و كارشناسان خبره بهداشت محيط را با برنامه ريزي هاي بهداشتي ـ درماني لازم به عربستان اعزام كند.

عضو كميته كشوري آنفلوآنزا افزود: ما به عنوان اعضاي گروه اعزامي وزارت بهداشت در همان روزهاي اول ورود به مدينه متوجه شديم موج همه‌گيري آنفلوآنزا كه ماه‌ها قبل در كشور عربستان آغاز شده و باعث انتشار بيماري به ساير كشورهاي اسلامي شده بود در عربستان فروكش كرده و اين كشور را پشت سر گذاشته است و لذا اين موضوع را با مسئولان پزشكي حج و زيارت جمهوري اسلامي در عربستان و برخي از مسئولان وزارت بهداشت در جمهوري اسلامي در ميان گذاشتيم و اين نويد را داديم كه انتظار نمي‌رود حجاج ايراني با مخاطره‌اي مواجه شوند.
رئيس دانشكده بهداشت دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي گفت: زماني كه در تجمع‌هاي ميليون مسجدالنبي در مدينه و مسجدالحرام در مكه متوجه سلامت زوار ساير كشورهاي اسلامي شديم از جانب آنها و احتمال انتقال بيماري از طريق آنها به زوار ايراني، خاطرمان آسوده شد و بار ديگر اعلام كرديم موج همه‌گيري آنفلوآنزا نه تنها كشور عربستان بلكه بسياري از كشورهاي اسلامي ديگر را پشت سر گذاشته است و در عين حال اقدامات پيشگيرنده را براي حجاج ايراني كاملاً اجرا مي‌كرديم و حجاج هم طبق آموزش‌هايي كه به آنها داده شده بود و توسط پزشكان كاروان‌ها به آنها يادآوري مي‌شد كاملاً مراقب سلامت خودشان بودند.

حاتمي در پاسخ به اين پرسش كه از آغاز حج تمتع سال جاري تاكنون با موردي از آنفلوآنزا در بين حجاج ايراني مواجه شده‌ايد يا خير؟ گفت: حدود يك هفته بعد از ورود زائران ايراني به مدينه و مكه با موارد انگشت شماري از بيماري شبه سرماخوردگي، مواجه شديم كه با توجه به شواهد همه‌گيري شناسي و از جمله طول دوره نهفتگي بيماري، شكي نداشتيم كه با عنايت به همه‌گيري بيماري در سطح كشور، اينها كساني هستند كه در تماس با فرزندان و ساير اعضاء خانواده خود مبتلا شده‌اند ولي علائم آن در كشور عربستان ظاهر شده است و به عبارت ديگر نوعي انتقال درون كشوري بوده نه انتقال در عربستان و از طريق زائران ساير كشورها.

عضو كميته كشوري آنفلوآنزا افزود: در هتل هاي محل استقرار زائران ايراني براي هر كاروان دو اتاق مجزا براي جداسازي بيماران مشكوك به آنفلوآنزا در نظر گرفته شده بود و لذا همان موارد انگشت شمار را احتياط به مدت چند روز از ساير زائران جدا مي‌كرديم تا انتقالي صورت نگيرد و باعث انتشار ويروس سرماخوردگي يا آنفلوآنزا نشود كه بدون شك اقدام بسيار موثري ارزيابي مي‌شود.

حاتمي اضافه كرد: در برخي موارد مسئولان در داخل كشور با انتشار مصاحبه هاي باعث نگراني بيش از حد مردم شده‌اند. شايد اطلاعات نادرستي به دست آنها رسيده و يا بيش از حد لازم نگران سلامتي خانواده‌هاي حجاج هستند و شايد هم ذهنيتي كه از عمره هاي قبل از ماه مبارك وجود دارد كه در اين تصميم‌گيري ها اثرگذار بوده است. چون در آن زمان با توجه به كوتاهي دوره حج عمره، زوار ايراني در تماس با زائران ساير كشورها ويروس را دريافت كرده بودند ولي علائم بيماري پس از بازگشت از عربستان و در شهرهاي محل اقامت آنها ظاهر شد.
وي اضافه كرد:‌ واقعيتي كه با توجه به طولاني بودن حج تمتع، قابل تعميم نيست چرا كه اگر قرار باشد حجاج ايراني در تماس با حجاج ساير كشورها دچار اين بيماري بشوند آن قدر فرصت هست كه علائم بيماري در كشور عربستان ظاهر شود و نه پس از بازگشت به كشور. ولي به هرحال اين تصور در تصميم‌گيري ها اثرگذار بوده است.
وي افزود: لازم است دستورالعمل وزارت بهداشت فقط براي تعداد انگشت شمار حجاجي كه به محض ورود به كشور، دچار تب و گلودرد و ساير علائم باليني هستند اجرا شود و نيازي به تعميم آن به همه حجاج نيست.
وي ادامه داد: گروه اعزامي به عربستان هيچ‌گونه نگراني در اين خصوص ندارند و از آنجا كه از طريق تلفن‌هاي متعدد خانواده‌ها متوجه نگراني آنها شده‌اند به طور جدي توصيه مي‌كنند از مصاحبه افرادي كه در جريان وضعيت بيماري در بين حجاج ايراني نيستند جداً جلوگيري شود و نگذارند بيش از اين موجبات رعب و وحشت ونگراني مردم عزيزمان فراهم شود.

پایان پیام.اجاقی

ارسال نظر