آشنايي با تاريخچه مسجد مقدس جمکران و برکات آن

17.آشنايي با تاريخچه مسجد مقدس جمکران و برکات آن


اشاره: يکي از وظايف شيعيان نسبت به حضرت بقية الله‏عليه السلام تکريم و بزرگداشت ايشان است. اين بزرگداشت، نمودهاي گوناگوني دارد. يکي از آن نمودها، تکريم مکان هايي است که به آن حضرت، منتسب است.
آيةاللَّه سيد محمّد تقي موسوي اصفهاني (متوفّاي 1348هجري) در کتاب گران سنگ مکيال المکارم به هنگام شمارش تکاليف مردم در عصر غيبت مي‏نويسند:
شصت و هشتم - بزرگداشت اماکني است که به قدوم آن حضرت زينت يافته‏اند، مانند مسجد سهله، مسجد اعظم کوفه، سرداب مقدّس، مسجد جمکران و غير اين‏ها از مواضعي که بعضي از صلحا آن حضرت را در آن جاها ديده‏اند يا در روايات آمده است که آن جناب در آن جا توقف دارد، مانند مسجد الحرام ...[1] از اين رهگذر، بر منتظران ظهور و عاشقان مَقْدَمِ آن امام نور، لازم است که اين اماکن را بشناسند و شيوه‏ تعظيم و تکريم آن‏ها را بياموزند.[2]

مسجد مقدس جمکران
مهم‏ترين پايگاه شيعيان شيفته و عاشقان دل سوخته‏ حضرت بقيّةاللَّه، أرواحنا فداه، مسجد مقدّس جمکران، در شش کيلومتري شهر مذهبي قم است. مطابق آمار، همه ساله، بيش از دوازده ميليون عاشق دل باخته، از سرتاسر ميهن اسلامي و جهان، در اين پايگاه معنوي، گرد مي‏آيند، نماز تحيّت مسجد و نماز حضرت صاحب الزّمان، عجّل‏اللَّه تعالي فرجه الشريف، را در اين مکان مقدّس به جاي مي‏آورند، با امام غايب از ابصار و حاضر در امصار و ناظر بر کردار، رازِ دل مي‏گويند، استغاثه مي‏کنند، نداي (( يابن الحسن! )) سر مي‏دهند، از مشکلات مادّي و معنوي خود سخن مي‏گويند، با دلي خون بار، از طولاني شدن دوران غيبت، شکوه‏ها مي‏کنند.
آنان که از شناخت عميق‏تري برخوردارند، به هنگام تشرف به اين پايگاه ملکوتي، همه‏ي حوائج شخصي خود را فراموش مي‏کنند و همه‏ مشکلات دست و پاگير زندگي را به فراموشي مي‏سپارند و تنها (( ظهور سراسر سرور منجي بشر، امام ثاني عشر، حضرت وليّ عصر ، روحي و أرواح العالمين له الفدا، را مسئلت مي‏کنند؛ زيرا، اگر اين حاجت برآورده شود، ديگر مشکلي نخواهد ماند، و اگر اين حاجت روا نشود، حلّ ديگر مشکلات، مشکل اساسي را حل نخواهد کرد.
* * *
مسجد مقدّس جمکران، روز هفدهم رمضان 373 هجري به فرمان حضرت بقيّةاللَّه، أرواحنا فداه، در کنار روستاي جمکران تأسيس شد. تاريخچه‏ آن - به طوري که در اين نوشتار به تفصيل آمده - به دست شيخ صدوق (متوفّاي 381 هجري) در کتاب مونس الحزين بيان گرديده و کيفيّت نماز تحيّت مسجد و نماز استغاثه به حضرت بقيّةاللَّه، أرواحنا فداه، در ضمن آن آمده است.



[1]. مکيال المکارم، ج 2، ص 314.

[2]. صاحب مکيال، کيفيّت تعظيم و تکريم آن اماکن را در کتاب مکيال المکارم، ج 2 ص 327 - 330 شرح داده است

ارسال نظر