بيت ‏الاحزان از نظر علما و مورخان‏

بيت ‏الاحزان از نظر علما و مورخان‏

عده‏اى از علماى بزرگ و شخصيتهاى علمى كه در تاريخ مدينه و يا درباره زيارت بقيع مطلبى نوشته‏اند، از بيت‏الأحزان نيز سخن گفته و وجود آن را تأييد و تثبيت نموده‏اند كه نظرات چند تن از آنان را به ترتيب تاريخ زندگى آنان، مى‏آوريم:

1- ابن شبه نميرى 173- 262

قديمى‏ترين تاريخ موجود[1] در باره مدينه منوره، تاريخ المدينه، تأليف ابوزيد عمر ابن شبه النميرى‏[2] است. او كه يكى از شخصيّتهاى علمى و از فقها و محدثان مورد وثوق و از مورخان مورد اعتماد، نزد علما و دانشمندان اهل سنت است، در كتاب خود، آنجا كه آثار و قبور بقيع- موجود در زمان خودش- را معرفى مى‏كند، چنين مى‏نويسد: «شخص موثق و مورد اعتمادى بر من نقل نمود مسجدى كه در طرف شرقى آن به جنازه اطفال نماز خوانده مى‏شود، دراصل خيمه‏اى بوده براى زن سياهى بنام «رقيه»[3] كه به دستور حسين ابن على عليه السلام در آنجا مى‏نشست تا از قبر فاطمه عليه السلام مراقبت كند زيرا قبر فاطمه را كسى بجز همان زن نمى‏شناخت.[4] از اين گفتارِ ابن شبه كه مشهود و مسموع خود را در مورد بيت‏الاحزان نقل نموده است، دو مطلبِ زير بوضوح به دست مى‏آيد:

1- بيت‏الاحزان در دوران حسين بن على عليه السلام يعنى تا سال 61 هجرى، مانند حال حيات حضرت زهرا عليها السلام بصورت خيمه و چادر و محلى بوده است مشخص و معين و حسين بن على عليه السلام بر حفظ آن عنايت و اهتمام داشته؛ بطورى كه يكى از بانوان و ارادتمندان حضرت زهرا عليها السلام را مأموريت داده است، در اين بيت و خيمه كه يادآورِ دورانِ حساس زندگى مادر بزرگوارش بوده، اقامت نموده و از آنجا حراست و نگهبانى كند و لابد براساس همين ديد و اهتمام و به پيروى از روش آن حضرت، افرادى از اهل بيتِ عصمت پس از آن حضرت نيز همين روش را ادامه داده و خيمه را به ساختمان مبدّل نموده‏اند.

2- بيت‏الاحزان پس از اين دوران و در اواخر قرن دوم و اوائل قرن سوم، داراى ساختمان بوده كه ابن شبه را وادار نموده است كمّ و كيف و انگيزه بوجود آمدن اين ساختمان را از افراد خبير و مطلع جويا شود و يكى از افراد مطلع و مورد وثوق نيز تا آنجا كه در اين مورد اطلاع داشته با وى در ميان گذاشته است و سابقه آنجا را كه زمانى بصورت خيمه بوده، بازگو نموده است و ليكن اين خيمه دقيقاً در چه تاريخى و به وسيله چه كسى به ساختمان تبديل شده، معلوم نيست.

توجيه متناقض‏

و اما مطلب ديگرى كه در ذيل اين گفتار آمده است كه: اقامت آن زن در ميان بيت‏الاحزان براى حفظ و مراقبت قبر حضرت زهرا عليها السلام بوده است، تعليلى است از سوى خودِ وى و توجيهى است متناقض و غير قابل قبول؛ زيرا: اولًا خودِ ابن شبه در اين كتاب، مانند عدّه ديگر از مورخان مى‏گويد كه على بن ابى‏طالب عليه السلام پيكر مطهر حضرت زهرا عليها السلام را شبانه و در داخل منزل خود دفن نمود؛ بنابراين، مراقبت از قبر آن حضرت در بقيع مفهومى ندارد.

و ثانياً اگر قبر آن حضرت در بقيع واقع بوده و كسى بجز «رقيه» آن را نمى‏شناخته، باز هم مراقبت از قبرِ مجهول، معنا و مفهومى ندارد.

بهرحال با توجه به شرايط خاص و حساس آن روز، ابهام در پاسدارى از بيت‏الاحزان و توجيهات مختلف در اقامت يك زن در داخل آن، مستبعد نيست.

2- فتواى امام غزالى بر استحباب نماز در بيت الاحزان‏

امام ابومحمد غزالى 450- 505 كه يكى شخصيتهاى معروف و از علما و دانشمندان اهل سنت است، در ضمن بيان وظايف زايران مدينه منوره و كسانى كه به زيارت بقيع مشرف مى‏شوند مى‏گويد: «مستحب است كه زائران، هر روز صبح، پس از زيارت قبر حضرت رسول صلى الله عليه و آله در بقيع حضور بهم رسانند و قبور پيشوايان دينى و صحابه را كه در آنجا مدفون هستند زيارت كنند». سپس مى‏گويد: «و مستحب است در مسجد فاطمه عليها السلام نيز نماز بخوانند». (و يُستحبّ أن يخرج كلّ يوم الى البقيع بعدالسلام على رسول‏اللَّه ... و يصلّى في مسجد فاطمة رضي‏اللَّه عنها).[5]

3- ابن جبير، جهانگرد و دانشمند معروف اسلامى 540- 614

سومين كسى كه بيت‏الأحزان را از نزديك زيارت و درباره آن سخن گفته است،جهانگرد معروف اسلامى ابوالحسين احمد بن جبير اندلسى‏[6] است. او كه در ماه محرم سال 580 ه. ق. وارد مدينه شده و بقيع را زيارت نموده است، مى‏گويد: «و در كنار قبّه عباسيه، خانه‏اى قرار گرفته است كه به فاطمه دختر رسول خدا صلى الله عليه و آله منتسب مى‏باشد، مى‏گويند اين همان خانه‏ايست كه فاطمه زهرا به آنجا مى‏آمد و در آنجا اقامت و حزن و اندوه خود را در مرگ پدر بزرگوارش ابراز مى‏نمود».[7]

4- سمهودى‏[8] 844- 911

چهارمين شخصيت و مورخى كه وجود بيت‏الأحزان را تأييد و تثبيت نموده است؛مقتدا و پيشواى مدينه‏شناسان، نورالدين على بن احمد سمهودى مصرى است؛ شخصيتى كه پس از وى هيچ مورخ و نويسنده‏اى در باره مدينه كتابى ننوشته و هيچ گوينده و خطيبى، از تاريخ مدينه سخن نگفته، مگر اينكه به گفته او استناد جسته و از كتاب او «وفاءالوفا» استمداد نموده است. او مى‏گويد:

«والمشهور ببيت الحزن انّما هو الموضع المعروف بمسجد فاطمة في قبلة مشهد الحسن و العباس».

«مشهور در بيت‏الاحزان، همان محلى است كه به مسجد فاطمه معروف و در طرف قبله حرم (امام) حسن و (جناب) عباس واقع گرديده است.»

آنگاه مى‏گويد: «واظنّه في موضع بيت علي بن ابي‏طالب الَّذى كان اتخذه بالبقيع و فيه اليوم هيأة قبور».[9]

«و به عقيده من، اين بيت الأحزان در محل همان بيت و مسكنى است كه على بن ابى‏طالب عليه السلام آن را در بقيع آماده ساخته بود». و اضافه مى‏كند كه فعلًا در ميان آن، شكل چند قبر نيز موجود است.

5- سِر ريچارد بورتون‏[NOTRUB DRAHCIR RIS ]1853 ميلادى/ 1276 قمرى‏

يكى از جهانگردانِ غربى كه به مكه و مدينه مسافرت نموده‏[10] و در سياحتنامه خود از آثار و ابنيه حجاز و از اخلاق و رسوم مسلمانان در موسم حج و از جزئيات زندگى‏مردم حجاز سخن گفته است. از جمله حرمها و گنبدها و بارگاههاى موجود در بقيع را معرفى و با قلم خود ترسيم و تصوير نموده است. «سِر ريچارد بورتون» جهانگرد انگليسى است كه در سال 1853 ميلادى- تقريباً 139 سال قبل- بقيع را از نزديك مشاهده نموده و در باره بيت‏الأحزان چنين گفته است: «در بقيع مسجد كوچكى است كه در سمت جنوبى گنبد عباس بن عبدالمطلب واقع گرديده و اين مكان را بيت‏الأحزان نيز مى‏نامند؛ زيرا فاطمه زهرا آخرين روزهاى عمر خويش را در اين محل بسر مى‏برد و براى از دست دادن پدر عزيزش نوحه‏سرايى مى‏نمود.[11] مطالبى كه از آقاى بورتون نقل شد، دليل روشنى بر مشخص بودن ساختمان بيت‏الأحزان در زمان وى و اشتهار وجه تسميه و انگيزه ايجاد آن مى‏باشد كه يك جهانگرد انگليسى و غيرمسلمان در اندك زمان و با مختصر تماس با مسلمانان توانسته است همه اين مطالب را همانگونه كه در منابع محكم تاريخى و حديثى آمده است، دريافت و درسياحتنامه خود منعكس نمايد.

6- فرهاد ميرزا[12] 1292 ه

فرهاد ميرزا معتمدالسلطنه كه در 18 ذيقعده 1292 ه به زيارت بقيع نائل گرديده، پس از بيان زيارت حرم، ائمه بقيع و نثار فاتحه بر قبور علما كه در كنار اين حرم مطهر واقع بودند، مى‏گويد: «از آنجا به بيت‏الأحزان رفتم و از آنجا به زيارت حليمه سعديه ...»[13]



[1] ( 2). قديمى‏تر از اين كتاب، تاريخ المدينة ابن زباله است كه وى در سال 199 در قيد حيات بوده و در كتابهائى‏كه تا قرن دهم در تاريخ مدينه تأليف گرديده، از جمله در وفاءالوفا، از تاريخ ابن زباله مطالب فراوان نقل شده است ولى متأسفانه از اين كتاب در قرنهاى اخير خبرى نيست.

[2] ( 3). ابوزيد عمر بن شبه نميرى فقيه و محدث و مورخ نامى در سال 173 متولد و در سال 262 وفات نموده‏است. در شرح حال ابن شبه چنين نوشته‏اند، او شخصى است اديب، فقيه، مورخ، صادق و دقيق، عالم به آثار، ناقل اخبار و صاحب تأليفات بسيار و ...- ابن نديم از وى 18 كتاب معرفى مى‏كند. در شرح حال او به فهرست ابن نديم وفيات الاعيان، تاريخ بغداد، تهذيب الأسماء و اللغات، تذكرة الحفاظ و لسان الميزان مراجعه شود. تاريخ ابن شبه براى اولين بار در سال 1399 ه. با تحقيق فهيم محمد شلتوت در چهار جزء و 1396 صفحه در عربستان سعودى چاپ و اخيراً در قم افست گرديد. قسمت مهم جلد سوم و چهارم اين كتاب به شرح زندگانى و حوادث دوران خلافت عثمان اختصاص يافته است كه دليل هوادارى و علاقه شديد او نسبت به عثمان است.

[3] ( 1). ابن حجر عسقلانى( در اصابة) ج 3، ص 305 با استناد به همين مطلب اين بانو را نيز در رديف سايرزنان، يكى از صحابه رسول خدا معرفى نموده است.

[4] ( 2). واخبرنى مخبر ثقة قال يقال ان المسجد الذى يصلى جنبه شرقياً على جنائز الصبيان كان خيمة لامرئة سوداء يقال لها رقية كان جعلها هناك حسين بن على عليه السلام تبصر قبر فاطمه عليها السلام و كان لايعرف قبر فاطمه رضى‏اللَّه عنها غيرها. تاريخ المدينه ج 1، ص 106

[5] ( 1). احياء علوم الدين، ج 1، ص 260

[6] ( 1) ابن جبير از علماى اندلس و در علم فقه و شعر و نويسندگى از بارزترين دانشمندان دوران خويش و ازمعروفترين و قديمى‏ترين جهانگردان اسلامى است، او رحله و سياحتنامه خود را چنين ناميده است:« تذكرة بالاخبار عن اتفاقات الأسفار» اين كتاب قبلًا در ليدن و اخيراً در بيروت چاپ شده است.

در شرح حال ابن جبير، رجوع شود به دائرةالمعارف اسلامى، ج 3، ص 204- 207 و مقدمه رحله، چاپ لبنان والكنى و الألقاب، ج 1، ص 232.

[7] ( 2) ويلى هذه القبة العباسية بيت ينسب لفاطمه بنت الرسول صلى الله عليه و آله يقال انه الذى آوَتْ اليه والتزمت فيه الحزن على‏موت ابيها المصطفى صلى الله عليه و آله رحله ابن جبير چاپ ليدن، صفحه 196 وچاپ دارالكتب اللبنانى ص 144

[8] ( 3) علما و دانشمندان سمهودى را چنين معرفى نموده‏اند:« الشيخ نورالدين على بن احمد سمهودىِ مصرىِ شافعى، شخصيت دانشمند و مفتى مدينه، مدرس و مورخ اين شهر، پيشوا و مقتداى مورخان. سلسله نسبش به حسن مثنى فرزند امام مجتبى عليه السلام منتهى مى‏شود. او به سال 844 در سمهود مصر متولد و پس از تحصيلات و حفظ نمودن قرآن و نيل به مدارج علمى، در فنون مختلف از سال 873 در مدينه منوره متوطن و از اساتيد بزرگ حرم شريف نبوى صلى الله عليه و آله گرديد. وى در تاريخ مدينه منوره سه كتاب نوشته است كه يكى مفصل و جامع‏الأطراف بنام« اقتفاء الوفا باخبار دارالمصطفى» است كه در حادثه آتش‏سوزى مسجد نبوى در ماه رمضان سال 886 ه. از بين رفته است. دومى« وفاءالوفا باخبار دارالمصطفى» كتابى است كه به قول خودِ سمهودى به درخواست كسى كه« طاعته غنم و مخالفته غرم» مطالب كتاب قبلى را در اين كتاب تلخيص نموده است، ولى در عين حال داراى گسترده‏ترين و دقيقترين مطالب در تاريخ مدينه مى‏باشد كه در هيچ يك از منابع ديگر نمى‏توان به دست آورد. اين كتاب در دو جلد و در 1435 صفحه چاپ شده است. و سوّمى« خلاصةالوفا» است و مطالب« وفاءالوفا» را در اين كتاب تلخيص نموده و اين كتاب نيز چاپ شده است. سمهودى داراى تأليفات متعدد ديگرى نيز مى‏باشد. وفات وى در سال 911 ه. در مدينه واقع گرديد. در شرح حال او به شذرات الذهب، اعلام زركلى، والكنى و الالقاب مراجعه شود.

[9] ( 1) وفاءالوفا، ج 3، ص 918.

[10] ( 2) در طول تاريخ تعداد زيادى از جهانگردان غربى در قيافه مسلمانان و در زىّ حجاج وارد مكه و مدينه‏گرديده‏اند و اكثر آنان نيز كه از نويسندگان بوده‏اند، توانسته‏اند مشاهدات و برداشتهاى خود را به صورت كتاب و سفرنامه در اختيار ديگران قرار دهند، گرچه بعضى از اين نوشته‏ها و برداشتها توأم با مطالب خلاف واقع و نادرست و همراه با اغراض و تعصّب است، ولى در عين حال، مى‏توان مطالب و نكات ارزشمند و پر بها نيز از آنها بدست آورد كه يكى از جهانگردان همان« ريچارد بورتون» انگليسى است كه در سال 1853 ميلادى به صورت يك مسلمان افغانى به نام« عبداللَّه» به مكه و مدينه مسافرت كرده و در تمام مراسم حج شركت و از همه اماكن و بقاع متبرّكه ديدن نموده و به همه جزئيات پرداخته است و سفرنامه خود را در دو جلد بزرگ منتشر ساخته است. موسوعة العتبات المقدسه، ج 3، ص 260.

[11] ( 1) موسوعة العتبات المقدسه، ج 3، ص 285.

[12] ( 2) فرهاد ميرزا معتمدالسلطنه متوفاى 1305 ه در ميان شاهزادگان قاجار، از نظر علمى داراى شخصيت بارزى است كه از وى شش جلد كتاب، در فنون مختلف به جاى مانده از جمله آنها« قمقام ذخار» در مقتل و« هداية السبيل» كه سفرنامه حجِ اوست و هر دو كتاب در موضوع خود در زبان فارسى از بهترين كتابها به شمار مى‏رود.

[13] ( 3) هداية السبيل چاپ مطبوعاتى علمى تهران، ص 141.

ارسال نظر