اماكن زيارتى در شهر كوفه‏

اماكن زيارتى در شهر كوفه‏

مسجد كوفه:

مسجد كوفه يكى از مساجد بسيار قديمى اسلامى است وگفته مى‏شود در سال 17 ه ق كه شهركوفه تأسيس شد اولين بناهايى كه در شهر ساخته شدند مسجد و دارالاماره‏[1] بودند. مسجد مذكور مربعى شكل بوده و براى‏

چهل هزار نمازگزار گنجايش دارد.

در وسط حياط مسجد جايى پايين‏تر از ساير جاها وجود دارد كه به آن (سفينه) مى‏گويند و عامه مردم معتقدند كه جاى مذكور محل فرود آمدن و يا ساخته شدن‏سفينه نوح است، كه امرى باطل است و در حقيقت جاى مذكور فقط نشان دهنده عمق قبلى كف مسجد است زيرا كه بعلت بالا آمدن مجراى آب فرات، آب به داخل مسجد كه در گودى قرار گرفته بود نفوذ نمود و بنا به دستور و همت سيد مهدى بحر العلوم كف مسجد را با ريختن خاك كافى بالا آوردند و براى نشان دادن ميزان خاك ريخته شده اين محل را به همان صورت سابق نگاه داشتند.

در فضل مسجدكوفه احاديث فراوانى روايت شده است كه برخى از آنها عبارتند از:

امام باقر (ع) فرمود: (صلاه فى مسجد الكوفه، الفريضه تعدل حجه مقبوله والتطوع فيه تعدل عمره مقبوله) يعنى نماز خواندن در مسجد كوفه، چنانچه فريضه يوميه باشد معادل حج مقبولى است و چنانچه فريضه مستحبى باشد معادل عمره مقبولى است.

امام باقر (ع) فرمود: (مسجد كوفان روضه من رياض الجنه، صلّى فيه الف نبى وسبعون) يعنى مسجد كوفه باغى از باغهاى بهشت است، و در آن يكهزار و هفتاد پيامبر نماز خوانده است.

حضرت على (ع) فرمود: (النافله فى هذا المسجد تعدل عمره مع النبى (ص)، والفريضه تعدل حجه مع النبى (ص) وقد صلّى فيه ألف نبى و وصى) يعنى نماز نافله در اين مسجد مساوى حج عمره گذاردن همراه با پيامبر خداست و نماز فريضه خواندن در آن مساوى حج تمتع گذاردن همراه با پيامبر خداست. در اين مسجد هزار نبى و وصى نماز خوانده است.از رسول خدا (ص) روايت شده است كه: در شب اسراء كه به آسمان رفت، جبرئيل به ايشان عرض كرد: اى محمد (ص) آيا مى‏دانى كه اكنون كجا هستى؟ تو اكنون مقابل مسجد كوفه هستى. پيامبر فرمود: از خداوند برايم اجازه بگير كه دو ركعت درآن نماز بخوانم، سپس پيامبر در آنجا فرود آمد و در آن نماز خواند، به درستى كه مقدمه مسجد همانند باغى از باغهاى بهشت است و سمت چپ و سمت راست و وسط آن همانند باغى از باغهاى بهشت است و نماز فريضه خواندن درآن مساوى خواندن هزار ركعت نماز است و نماز نافله خواندن در آن مساوى پانصد ركعت نماز است.

از جاهاى زيارتى و متبرك مسجد مى‏توان از مقام اميرالمومنين (ع) نام برد كه در سمت قبله قرار دارد، البته قابل ذكر است كه دورتادور مسجد را حجره‏هاى زيادى فراگرفته كه بزرگترين آنها همين مقام است كه در سمت قبله قرار دارد و در آن محرابى هست كه گويند حضرت على (ع) در آنجا نماز مى‏خوانده است و در همان جا به شهادت رسيده است و در كنار محراب درى وجود داشت كه به قصر دار الاماره منتهى مى‏شد كه خرابه‏هاى آن همچنان در كنار مسجد قرار گرفته است و در فاصله هشتاد و پنج مترى دارالاماره خانه امام على (ع) قرار دارد كه همچنان پابرجاست و بر روى آن گنبد سبزى ديده مى‏شود. شيعيان در هنگام ورود به مسجد نخست به نزد محراب على (ع) مى‏روند و در كنار آن دو ركعت نماز به جا مى‏آورند. در سال 1974 م، رهبر اسماعيليان‏[2] بهره اقدام به نصب پنجره‏اى از طلا و نقره در مقام امير المومنين (ع) نمود.از اعمال مسجد، خواندن دو ركعت نماز در وسط مسجد است كه به مقام رسول خدا (ص) معروف است و مردم معمولًا اين نماز را براى قضاى حاجت مى‏خوانند و در ركعت اول پس از حمد سوره اخلاص و در ركعت دوم پس از حمد سوره الكافرون را مى‏خوانند و پس از نماز تسبيحات حضرت زهرا (ع) را مى‏خوانند و سپس اين دعا را مى‏خوانند:

(اللّهم أنت السلام ومنك السلام واليك يعود السلام ودارك دار السلام حيّنا ربّنا منك بالسلام، اللّهم إنى صلّيتُ هذه الصلاه إبتغاء رحمتك ورضوانك ومغفرتك وتعظيماً لمسجدك، اللّهم فصلّ على محمد وآل محمد، وارفعها فى علّيين وتقبّلها منّى يا أرحم الراحمين)

همچنين در اين مسجد ستونها و محرابهاى هفت گانه‏اى وجود دارد كه اين محرابها محل نماز گزاردن برخى از معصومان و پيامبران (ع) بوده است.

از ديگر جاها دكه القضاء است كه بنا به رواياتى جايگاه قضاوت حضرت اميرالمومنين (ع) بوده و در شمال شرقى مسجد قرار دارد و در مجاورت آن جايى به نام (بيت الطشت) قرار دارد كه محل ظهور يكى از معجزات حضرت على (ع) است و تفصيل آن در مفاتيح الجنان آمده است.

باب الثعبان يا دروازه اژدها يكى از دروازه‏هاى نخستين و كهن مسجد كوفه است كه در ميانه ديوار شمالى قرار دارد و در اينجا يكى ديگر از معجزات امير المومنين على (ع) ظاهر شده است.



[1] ( 1) سعد اين ابى وقاص اين منطقه را براى استقرار دائم سپاهيان و غازيان در نظر گرفت و نخستين كارى كه انجام داد ساخت مسجد بود.( ويراستار)

[2] ( 1) اسماعيليان بهره طايفه اى از اسماعيليان ساكن در هند و پاكستان هستند كه رهبر آن آقاخان نام دارد.

ارسال نظر