موزه يا گنجينه حرم مطهرعلوی:

موزه يا گنجينه حرم مطهرعلوی:

در حرم مطهر حضرت على (ع) موزه‏اى قرار دارد كه هداياى بسيارى را در برمى گيرد، اين هدايا درطى قرون متمادى توسط پادشاهان، سلاطين، وزرا، بزرگان حكومتى، سران لشكرى، تجار و اشراف به مرقد مطهر هديه شده اند. كهن ترين اين اشياء متعلق به قرن چهارم هجرى و دوران حكومت آل بويه است. اين اثر عبارت است از پارچه گرانبهايى كه عضد الدوله بويه در سال 372 ه ق بعنوان روپوش قبر هديه كرده است و يكى از شاهكارهاى فن نساجى وگلدوزى وگلابتون كارى است كه حتى ساختن آن در قرن بيستم نيز دشوار به نظر مى‏آيد.

علاوه براين هداياى گرانبهاى ديگرى نيز در اين موزه وجود دارد كه تعداد آنها بالغ بر 2020 قطعه بوده و در خزانه‏اى كه در جوار روضه مطهر در رواق جنوبى حرم واقع شده است نگهدارى مى گردد. اين قطعات به شرح زير مى‏باشند:

1. تعداد زيادى قرآن خطى گرانبها كه بالغ بر 550 نسخه است كه قديمى ترين آنها متعلق به قرن اول هجرى است وآخرين آنها متعلق به قرن چهاردهم است.

2. آثار گرانبهاى فلزى كه 420 قطعه مى‏باشند و از زيورآلات زرينى تشكيل شده‏اند كه با جواهراتى نظير زمرد، الماس، مرواريد، فيروزه وغيره آراسته شده اند. همچنين قنديل‏هاى طلايى كه با سنگهاى گرانبها مرصع شده و نيز بخور دان‏ها، كاسه‏ها، آفتابه‏ها، زيارتنامه‏هاى فلزى، گلدانها، كشكول و مجموعه مختلفى از سلاح نيز ازجمله اين آثارند.

3. منسوجات كه شامل 448 قطعه بوده و عبارتند از پوشش قبر، پرده‏ها، خيمه‏ها، لباس‏ها وغيره كه برخى از آنها با سنگهاى گرانبها تزئين شده اند.

4. فرشهاى نفيس كه شامل 325 قطعه فرش بوده و از نفيس‏ترين فرشهاى جهان به شمارمى‏روند، در اين مجموعه فرشى وجود دارد با دو رو كه نقشه هر روى آن با ديگرى متفاوت است.

5. آثار شيشه‏اى كه 121 قطعه بوده و شامل بلور و ظرفهاى شيشه‏اى نادر و قنديل هاست.

6. آثار چوبى كه شامل 156 قطعه بوده و بيشتر آنها را كشكولهاى ساخته شده از چوب ساج هندى با كنده كاريهاى زيبا، همچنين رحلهاى قرآن و زيارتنامه هاى چوبى تشكيل مى‏دهند.

راهنماى اماكن زيارتى و سياحتى در عراق، ص: 105

ارسال نظر