اقوام ساكن در عراق‏

اقوام ساكن در عراق‏

: كشور عراق اقوام و نژادهاى مختلفى دارد، اكثريت ساكنان عراق را اعراب تشكيل مى‏دهند كه اينان خود را از نواده‏هاى اقوام سامى دوران باستان مى‏دانند اما حقيقت امر اين است كه هرچند قبل از ظهور اسلام تمدن‏هاى عربى منذريان و غسانيان در اين منطقه ساكن بوده‏اند، اما پس از فتح اسلامى، بسيارى از قبايل شبه جزيره عربستان و برخى از قبايل يمن به اين منطقه كوچ كردند و در كنار سواحل پر آب رودخانه‏هاى دجله و فرات سكنى گزيدند.

كردها از اقوام بسيار مهم عراق هستند كه از جهت تعداد در رتبه دوم قرار دارند، كردها از نژاد آريايى بوده و زبان آنان كردى است اكثريت كردهاى عراق سنى مذهب بوده و در استان هاى شمالى عراق سكونت دارند و در دوران حكومت بعث ظلم و ستم فراوانى بر آنان رفت. قبايلى از كردها نيز شيعه هستند كه اين قبايل به كردهاى فيلى معروف اند.

سومين نژاد مهم عراق‏ تركمان‏ها هستند كه اصل وريشه آنها به سرزمين تركمنستان باز مى‏گردد و در دوره‏هاى مختلف تاريخى در زمان أموى‏ها و عباسى‏ها و سپس مغول‏ها و تاتارها به اين سرزمين مهاجرت كردند و درآن مستقر شدند تعداد آنان بين يك و نيم تا دو ميليون نفر تخمين زده مى‏شود و از شهر تلعفر در شمال عراق تا شهر مندلى در جنوب اين كشور پراكنده شده‏اند و مركز آنان شهر كركوك به‏ شمار مى‏رود. زبان آنان تركمنى است و تعداد حروف آنان 32 حرف است. تمامى تركمان‏ها مسلمان بوده و در حدود 50% آنها شيعه و 50% باقيمانده سنى حنفى و شافعى هستند.

از ديگر اقوام عراق سريانى‏ها و كلدانى‏ها هستند كه از ساكنان قديمى اين سرزمين بوده ودر قرن اول ميلادى پس از اين كه آرامى‏ها به دين مسيحيت گرويدند، نام سريان را به جاى نام آرامى بر خود نهادند و زبان آنها كه زبان آرامى بود زبان رسمى كليساى سريان گرديد و در قرون اوليه اسلامى كتاب هاى زيادى از اين زبان به زبان عربى ترجمه شد و بسيارى از افراد اين طائفه در روزگار عباسى‏ها به كار طبابت و تعليم و تدريس و كار ديوانى مشغول بودند اكثر سريان‏ها در شهر موصل ساكن هستند و اكنون يكى از فرقه‏هاى ارتودكس به شمار مى‏روند و اما كلدانى‏ها كه از اقوام باستانى عراق هستند، مسيحى بوده و بيشتر در شهرهاى موصل و بغداد و بصره و روستاهاى متفرقه‏اى از استان موصل زندگى مى‏كنند.

صابئه‏ يكى ديگر از اقوام ساكن در عراق هستند كه در كنار تالاب هاى جنوبى عراق سكونت دارند، آنان پيروان حضرت يحيى (ع) هستند و تعدادى از آنها در خوزستان ايران نيز ساكن هستند. نام اين طايفه در قرآن آمده است. كتاب مقدس آنان (كنز أربا) نام دارد. آنان معمولًا در كنار رودخانه ها سكنى مى گزينند، زيرا كه بسيارى از آداب ورسوم مذهبى آنان مرتبط با آب جارى است كه ازآن جمله مى توان غسل تعميد در رودخانه را ذكر نمود.

راهنماى اماكن زيارتى و سياحتى در عراق، ص: 27

ارسال نظر