مسجد الاجابه(مكه)
اين مسجد پايين‏تر از ميدان معابده،در ابتداى شارع ابطح،در طريقمسجد الحرام و در ابتداى شارع الاجابه واقع است.مسجد الاجابه از مساجدى است كهفاكهى در قرن دوم از آن ياد كرده است.در اصل،اين مسجد در آغاز شعبى واقع شده است كهدر تاريخ به نام شعب آل قفنذ شناخته مى‏شود.اين شعب در درون كوه العير قرار دارد.
مسجد مزبور در شمار مساجد كهن شهر مقدس مكه است. نامهاى مختلف اينمسجد;عبارتند از«مسجد آل قنفذ»،«مسجد الاجابه‏»و«مسجد الاستراحه‏».
فاكهى مى‏نويسد:در اين شعب،خانه آل خلف بن عبد الله بن سائب بودهكه به آنها آل عبد ربه بن السائب مى‏گويند و در برابر قصر محمد بن سليمان قراردارد.نام ديگر آن شعب اللئام است.اين همان شعبى است كه دست چپ تو بالاى باغ خرماناست و اين زمان خانه خلفيين از بنى مخزوم است.حضارمه(مردمان منسوب به حضرموت)هم دراين شعب سكونت دارند. شعب مزبور به شعب الخلفيين شناخته مى‏شود.در آنجا مسجدى استكه گفته مى‏شود رسول خدا-ص-در آنجا نماز خوانده است.از زهير بن قنفذ نقل شده كهپيامبر،روز را در غار حرا بسر مى‏برد و شب از حرا پايين آمده به(محل)مسجد مى‏رفت كهپشت‏خانه ابو عبيده بود و به شعب الخلفيين شهرت داشت.در اين وقت‏خديجه هم از مكهمى‏آمد و آنها در نزديكى اين شعب با يكديگر بودند تا از يكديگر جدا شوند. (2)
درباره اين مسجد چند نكته گفتنى است:
نخست آن كه:باغ خرمان در برابر مسجد الاجابه،اندكى به سمت‏حرمبوده و اكنون دقيقا جايى است كه شهردارى مكه(امانة العاصمة المقدسة)در آن قرارگرفته.اندكى از خيابان به سمت ريع اذاخر را نيز بايد داخل در باغ خرمان دانست.
دوم آن كه:مسجد الاجابه حداقل تا قرن سوم به اين نام شهرت نداشتهاست.آنچه فاكهى آورده عنوان‏«مسجد آل قنفذ»است

سوم آن كه:كتيبه‏اى در مسجد الاجابه موجود است كه اشاره بهبازسازى آن دارد كه قرن دهم هجرى است به علاوه دو بيت‏شعر نيز درباره بازسازى اينمسجد بر كتيبه‏اى ديگر در اين سوى محراب آمده است.
ابن بطوطه در سفرنامه خود از مسجد الاجابه با اين عبارت ياد كردهو مى‏نويسد:آنجا مسجدى است كه رسول خدا-ص-در سفر عمره،پس از بازگشت در آنجا استراحتكرد و اكنون مردم آن را از روى تبرك مى‏بوسند. (3) ابن فهد هم در حوادث سال 720نوشته است:در اين سال مسجد الاجابه تعمير شد.اين مسجد سمت چپ رونده به سوى منا و درنزديكى ثنية اذاخر است و گفته مى‏شود كه رسول خدا-ص-در آن نماز خوانده است. (4) همودر حوادث سال 831 آورده:امير سيف الدين شاهين عثمانى در اين سال مسجد الاجابه را كهدر شعبى نزديك ثنية اذاخر است تعمير كرد. (5) چهارم آن كه:تا اين جا چند وجه دربارهدليل حضور رسول خدا-ص-در اين محل،از عبارت ديگران نقل كرديم.يكى همان اشاره ابنبطوطه است كه حضرت در بازگشت از عمره در اينجا استراحت كرده‏اند.ديگر آن كه حضرتروزها در غار حرا مانده و شب را در اينجا باخديجه-س-بوده است.ابن فهد هم نقل كردهاست كه گفته‏اند: جن‏ها در اينجا با رسول خدا-ص-ديدار كردند.
جميل كتبى نويسنده معاصر مكى نوشته است:اين مسجد را«مسجدالاستراحه‏»گفته‏اند چون مكانى است كه رسول خدا-ص-در باز گشت از منا در روز سيزدهمدر سفر حجة الوداع، در اينجا استراحت كرده است. (6) به نقل همو،گفته‏اند كه حضرت دركودكى در اينجا گوسفندان را به چرا مى‏آورده است. (7) آشكار است كه اينها اقوالشفاهى بوده كه اين نويسندگان از مردم مى‏شنيده‏اند.مهم اشاره فاكهى است كه گفتهاست:نقل شده كه حضرت در اينجا نماز خوانده است.

ارسال نظر