رييس فرهنگسراي قرآن :
اسلام تاييد كننده سنت‌هاي انساني و فطري مردم ايران است

۱۳۸۸/۱۲/۲۳ ۱۵:۰۸:۵۰

بهار پديده‌اي است كه انسان را به عظمت خالق طبيعت متوجه مي‌كند

رييس فرهنگسراي قرآن گفت: اگر به فلسفه‌ي ايام نوروز خوب دقت كنيم، متوجه مي‌شويم كه اين ايام فرصتي است كه ما در ابتداي سال كدورت‌ها را كنار بگذاريم و محبت، صفا، عشق و صميميت را بين خودمان حاكم كنيم و بدانيم كه از جمله سنتها در اين ايام ديدن بستگان و دوستان و كنار گذاشتن تندي‌ها، كندي‌ها، كدورت‌ها و سختي‌هايي است كه ممكن است در طول سال برايمان به وجود آمده باشد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد عمره دانشگاهیان به نقل از خبرگزاری ایسنا،علي‌اكبر توپچي گفت: اسلام، احكام آن و نگاه كلي دين بر اساس آن نكاتي است كه در فطرت هر انساني نهاده شده است و اسلام نمي‌خواهد كه با فطريات، علائق و سنت‌ها به شكل صد درصد برخورد كند بلكه نكاتي را كه در آنها هماهنگ و هم افق با پرورش استعدادهاي انساني و تعالي بخش فطريات بشر است، و در واقع به يك معنا مغز و جان آن سنت‌ها هماهنگ با تعاليم اسلامي باشد را تائيد و تاكيد نموده و بعضا موجبات ترويج آن را هم ايجاد كرده است.

وي گفت: يكي از اين مسائل در خصوص سنت ارزشمند و نيك عيد نوروز است. در زماني‌كه اسلام وارد ايران شد، ايرانيان به دليل فرهنگ والا و تواناييهاي فكري كه داشتند و اين‌كه آن مطالب ارزشمندي كه در پيكره‌ي اسلام است را درك مي‌كردند، نسبت به اسلام روي خوشي نشان دادند و از مجموعه‌ي معارف اسلامي استقبال كردند.

رييس فرهنگسراي قرآن اظهار كرد: تعامل بين فرهنگ ايراني و اسلامي دو طرفه بوده و اسلام تاييد كننده‌ي آن بخش از سنت‌ها و آداب خوب، انساني و فطري مردم ايران است و از طرفي هم مردم نسبت به اين مقوله استقبال داشتند.

وي گفت: من اعتقادم اين است كه بزرگان دين ما به خصوص معصومين(ع) وقتي كه با يك حركتي در يك جريان اجتماعي مواجه مي‌شدند، هميشه نقش هدايتگرانه و جهت صحيح و سالم را به آنها مي‌بخشيدند. يعني آن بخش‌هاي خرافي و غيراسلامي يا ضد دين و ضد وحدانيت پروردگار را مي‌گرفتند و سپس به آن حركت اجتماعي، سمت و سوي الهي و قرآني مي‌دادند.

وي افزود: در اين خصوص روايات زيادي ما داريم مثلا در حكايتي داريم كه تعدادي از ايرانيان به نزد اميرالمومنين امام علي(ع) آمدند و گفتند كه به دليل فرا رسيدن عيد باستاني ما هدايايي را به شما تقديم مي‌كنيم و پس از آن‌كه در مورد زمان و مراسم مربوط به اين عيد براي ايشان توضيحاتي داده مي‌شود امام ضمن تاييد عيد نوروز مي‌فرمايند كه بهترين هديه در اين روز پاك بودن و نيكي كردن به يكديگر است.

توپچي گفت: تعبير ديگري نيز ما داريم كه هر روزي كه ما در آن گناه و معصيت نكنيم عيد است و يا حضرت رسول(ص) در ارتباط با نوروز كه به معناي نو شدن روز است تعبيري با اين مضمون دارند كه با ترك معاصي، هديه دادن به يكديگر، صله رحم و محبت كردن هر روزتان را نو و نوراني كنيد.

رييس فرهنگسراي قرآن اظهار كرد: عيد نوروز يك سنت ارزشمند و خوب ايراني است كه افراد در آن به ملاقات همديگر مي‌روند و كينه و كدورتها را كنار مي گذارند و روايات بسيار زيادي از مجموعه فرمايشات ائمه هدي(ع) در ارتباط با اين روز داريم.

وي گفت: بهار فصل تعويض، تبديل و تغيير ايام و حالت طبيعت و وضعيت گياهان است و در آن كل خلقت سمت و سويش عوض مي‌شود و آن سختي و خوابي كه در ايام زمستان بر طبيعت حادث شده است جريان زنده و پوياي جديدي پيدا مي‌كند و مصداق آن، تعابير متعدد قرآني است كه از آن جمله مي‌توان به اين آيه اشاره كرد كه " روزگار و خلقت عوض مي‌شود " و اين كار، كاري است كه توسط حضرت حق صورت مي‌گيرد.

توپچي اظهار كرد: بهار پديده‌اي است كه ما بايد در آن تدبير كنيم و اين همان "خروج زنده از مرده" است و اين زنده كردن طبيعت در واقع ما را به عظمت خالق اين طبيعت توجه مي‌دهد و باعث مي‌شود كه ما بدانيم اين ايام سخت تبديل به روزهاي بانشاط مي‌شود و اين آموزه‌اي لطيف و دقيق است كه به ما بگويد گذر ايام در عالم دنيا اينطور است و متوجه مي‌شويم كه اين عالم بيهوده نيست و بايد يك روزي پاسخگوي رفتار و اعمال و زندگي‌مان در اين ايام باشيم.

وي گفت: شايد در خيلي از جوامع هم همينگونه باشد كه بعضي از سنت‌هايي كه اساسا براي آرامش و آسايش ما و براي اين‌كه ما يك مقدار به زندگي نگاه نوتري داشته باشيم و از اين ظواهر دنيايي دور شويم به وجود آمده است، متاسفانه سمت و سوي ديگري مي‌يابند كه از آن جمله مي‌توان به برخي از رفتارهايي اشاره كرد كه در ايام عيد نوروز اتفاق مي‌افتد و اين ايام براي برخي تبديل به بازاري براي چشم و هم‌چشمي شده است كه در آن برخي از افراد بايد با يكديگر در زمينه امكانات مادي رقابت كنند و مي‌توان گفت كه منشا آن مطرح كردن خودمان است و نه زدودن كدورت‌ها و چه بسا كه مقداري كدورت نيز ايجاد شود.

رييس فرهنگسراي قرآن اظهار كرد: همه‌ي ما و مردم، خوب مي‌دانيم كه چه كار كنيم كه الفت، عشق و محبت بين افراد حاكم شود كه يكي از آن‌ها پرهيز از تشريفات خاصي است كه در زندگي‌هاي ما حاكم شده است.

وي افزود: ارتباط بيشتر با اقوام و بستگان و آنان را از نزديك ديدن و مقداري عبور از موانعي چون تاكيد بر دعوت شدن براي رفتن به مهماني و نيز خرج‌هاي آنچناني از جمله مواردي است كه ما را در جهت اصلاح برخي رفتارهاي خلاف فلسفه عيد نوروز ياري مي‌رساند.

توپچي افزود: يك مقدار افراد بايد پا روي نفس خود بگذارند و در كل بايد اهل تواضع و فروتني شويم و هميشه منتظر نباشيم كه ديگران شروع كنند و بايد بدانيم كه اگر ما خود خوب باشيم، اين خوبي در اجتماع اثربخش خواهد بود.

پایان پيام.اجاقی 

ارسال نظر