نگاهي به كتاب «ذوالفقار حق»
سيري در انديشه‌هاي نظامي مولا علي (ع)

۱۳۸۸/۱۱/۰۶ ۱۵:۵۰:۰۰

به تصوير كشيدن انديشه و عملكرد نظامي حضرت علي (ع) كه به عنوان انديشمند نظامي، رزمنده‌اي شجاع، فرمانده‌اي دلير و مدبر در تاريخ اسلام مطرح است، بس مشكل و در عين حال ارزشمند و زيباست.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد عمره دانشگاهیان به نقل از خبرگزاری فارس، كتاب «ذوالفقار حق» (انديشه‌هاي نظامي حضرت علي (عليه السلام)) از جمله كتاب هاي قابل توجه و خواندني در حوزه مسائل عقيدتي _ نظامي است كه به كوشش سرهنگ پاسدار ايرج فرامرزي تهيه و تدوين شده است.

نكته قابل اشاره درباره اين كتاب همانطور كه در مقدمه كتاب نيز به آن اشاره شده اين است كه سخن گفتن از حضرت علي (عليه السلام)، آن شيرمرد عرصه هاي رزم، آن عدالت خواه عرصه سياست، آن بلند پرواز آسمان علم و فقه، آن تبلور زهد و تقوي و آن مظلوم عالم، حامي و امين و جانباز اسلام، قلمي به بلنداي ابديت و مركبي به گستردگي درياهاي بيكرانه مي خواهد.

اگر چه تاكنون نويسندگان بسياري به گوشه هايي از حيات سياسي، اجتماعي، علمي و معنوي آن امام همام نقبي زده و دريچه اي به آن عوالم گشوده اند، اما هيچ كدام مدعي نيستند كه حق مطلب را ادا كرده اند.
بديهي است كه آثاري از اين دست مي تواند روزنه اي باشد براي ورود به دنياي پر راز و رمز زندگي و انديشه هاي آن بزرگ مرد تاريخ اسلام.

به تصوير كشيدن انديشه و عملكرد نظامي حضرت علي (عليه السلام) كه به عنوان انديشمند نظامي، رزمنده اي شجاع، فرمانده اي دلير و مدبر در تاريخ اسلام مطرح است (و قريب نيم قرن تجربه نظامي گري داشته و اكثر عمر خود را در ميدان رزم و جنگ سپري كرده) بس مشكل و در عين حال ارزشمند و زيباست.

اميد است محققان و انديشمندان جامعه اسلامي به طرح انديشه ها و مديريت نظامي علي (عليه السلام) پرداخته و زواياي ناگفته زندگي اين امام همام را به عنوان فرمانده اي كم نظير، يگانه و نظريه پردازي عميق و عالي در اصول و استراتژي جنگ و رزم به تصوير كشند تا هم الگوي شايسته و مناسب براي نظاميان ما باشد و هم نسل حاضر جوانان مسلمان و انقلابي و جهانيان به پيشينه بسيار قوي و روشن ما در اين خصوص پي ببرند.

كتاب ذوالفقار حق شامل دو بخش عمده است، در بخش اول ديدگاه حضرت و تئوري هاي آن بزرگوار راجع به جهاد مورد توجه قرار گرفته و در بخش دوم به اقدامات و عملكرد حضرت در دوران پربركت زندگي پيامبر عظيم الشأن و ايام حكومت حضرتش اشاراتي شده و بعد از مقدمه كتاب كلياتي درباره جهاد آمده است.

بخش اول كتاب كه همانا «انديشه هاي نظامي حضرت علي (عليه السلام» است در پنج فصل جداگانه تقسيم بندي شده است.

فصل اول اين بخش با عنوان «اهداف جهاد» شامل نوشته هاي «بازگردانيدن نشانه ها و آيات الهي»، «شكافتن درون باطل و احياي حق...»، «مبارزه با اسباب انحراف و گمراهي...»، «مبارزه براي حفظ آزادي و دفاع از آن...»، «مبارزه با جنگ طلبان و تبهكاران»، «مبارزه با مخالفان حق، فاسدان و گمراهان...»، «جهاد با اعراض كنندگان از خدا...»، «جهاد فقط براي خدا...»، «جهاد در راه كسب عزت»، «جهاد به منظور بزرگداشت نام خدا» است.
فصل دوم اين بخش هم شامل اين عناوين است: «اهميت و فضيلت جهاد»، «جهاد امتياز بزرگ»، «جهاد ركن اعظم اسلام»، «جهاد ستون ايمان»، «جهاد عزت اسلام»، «جهاد وسيله قرب الي الله»، «جهاد افتخاري بزرگ»، «جهاد موجب پيدايش نور يقين در قلب»، «نعمت ذخيره شده خدا»، «شريف ترين اعمال بعد از اسلام»، «جهاد مانع نزول بلا».
در فصل سوم بخش اول نيز مطالب ذيل درج شده است: «مدخل»، «خصوصيات فرمانده»، «اخلاق فرمانده»، «اطاعت از فرماندهي»، «پيام نافرماني از فرمانده»، «شكوه هاي علي (عليه السلام) از نافرماني اصحابش»، «مجازات ترك بيعت»، «درد دل هاي حضرت علي (عليه السلام)»، «حقوق متقابل فرمانده و فرمانبر در جنگ».
در فصل «تكنيك هاي جنگي حضرت علي (عليه السلام)» نيز نوشته هاي ذيل گردآوري و تدوين شده است:
«تئوري هاي نظامي»، «اصول اساسي رزم»، «وضعيت زمين و منطقه عملياتي»، «تمركز قوا و تمرين»، «شناسايي اقدامات ضداطلاعاتي»، «توصيه مهم نظامي»، «تحرك و ابتكار در جنگ»، «هوشياري و توجه به دستورات در جنگ»، «ضرورت آمادگي رزمي»، «حفظ اسرار نظامي»، «تركيب نيرو موقع حمله»، «انتخاب زمان حمله»، «آزمايش اسلحه»، «نفوذ»، «شيوه حمله به دشمن»، «استقامت و پايداري».

آخرين قسمت از بخش اول كتاب به «سيماي شميم» اختصاص يافته است: «مدخل»، «شهادت از ديدگاه حضرت اميرالمومنين (عليه السلام)، «عشق به شهادت»، «بشارت به شهادت»، «جاي تقدير و سپاس»، «انس به شهادت بيش از انس كودك به سينه مادر»، «همراهي به اميد شهادت»، «ايستادگي و مقاومت به اميد شهادت»، «گرامي ترين مرگ»، «علاقه مند هميشگي به مبارزه و شهادت»، «ياد شهدا با عظمت و حسرت»، «محب شهادت»، «گواراتر از آب بر تشنه»، «به خداي كعبه رستگار شدم»، «وصال يار».

بخش دوم كتاب به كارنامه نظامي حضرت علي (عليه السلام) از زمان پيامبر (صلي الله عليه وآله) مربوط است و شامل نوشته هايي چون؛ «علي (عليه السلام) در غزوه بدر كبري»، «علي (عليه السلام) در جنگ احد»، «علي (عليه السلام) در جنگ بني نضير»، «نقش علي (عليه السلام) در جنگ احزاب»، «علي (عليه السلام) در سريه ذات السلاسل»، «علي (عليه السلام) منادي رحمت»، «علي (عليه السلام) قهرماني استوار در عزه حنين»، «علي (عليه السلام) بت شكن طائف».

حوزه دوم اين بخش كتاب نيز به كارنامه نظامي حضرت علي (عليه السلام) در دوران خلافت برمي گردد كه خود شامل سه قسمت جداگانه است و هر كدام به يكي از جنگ هاي معروف زمان خلافت آن حضرت برمي گردد. قسمت اول به جنگ جمل مربوط است و شامل نوشته هايي چون؛ علي (عليه السلام) خلافت و مشكلات»، «ريشه فتنه»، «شروع فتنه»، «تمهيدات حضرت علي (عليه السلام) در برابر فتنه جويان»، «فعاليت هاي ديپلماتيك علي (عليه السلام) قبل از شروع جنگ»، «معرفي سپاه طرفين جنگ» و «آغاز نبرد».

در بخش جنگ صفين نيز به نوشته هايي با عناوين ذيل برمي خوريم: «عوامل وقوع جنگ»، «مقدمات جنگ»، «فرماندهان معروف سپاه امام»، «حركت به سوي دشمن»، «امام در صفين»، «تصرف فرات»، «اتمام حجت»، «حيله معاويه براي فرار از بن بست»، «تصميم علي عليه السلام بر يكسره كردن جنگ»، «آغاز نبرد همه جانبه»، «برتري سپاه كوفه بر لشكريان شام»، «رشادت هاي فرماندهان»، «توطئه ديگر معاويه» و «شدت نبرد و تغيير مسير جنگ».
بخش جنگ خوارج آخرين قسمت كتاب است كه شامل: «اقدامات خوارج»، «عكس العمل علي( عليه السلام) در برابر خوارج»، «علل برپايي جنگ»، «دعوت دشمن به صلح قبل از نبرد»، «آرايش جنگي» و «تاكتيك هاي جنگي سپاه علي (عليه السلام)» است.

كتاب حاضر در 229 صفحه و توسط انتشارات نسل كوثر به مخاطبان تاريخ اسلام و انديشه هاي حضرت علي (عليه السلام) عرضه شده است.

انتهاي پيام.اجاقی
منبع خبر :فارس نیوز

ارسال نظر