با کتابخانه معارف قرآنی حج آشنا شویم

۱۳۸۸/۰۷/۲۰ ۱۴:۰۰:۵۵

به گزارش پايگاه اطلاع رساني ستاد عمره دانشگاهیان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی حج، زائران خانه خدا و عتبات عاليات و مشاهد مشرفه و اماكن متبركه، لازم است كه پيش از سفر، آگاهي هاي لازم را كسب كنند، از آداب سفر گرفته تا موقعيت جغرافيايي، تاريخي، آداب زيارت، فلسفه و اسرار حج، اطلاع از مباني اعتقادي مذاهب مختلف، پاسخ يابي به پرسش هايي كه احياناً در سفر با آن مواجه مي شوند و بالاخره شناخت احكام و مناسك حج و غيره.
نظر به اهميت و ضرورت آگاهي هاي يادشده، يكي از فعاليت هاي مستمر و ارزشمند بعثه مقام معظم رهبري، چاپ و نشر و پخش آثاري درباره حج و ابعاد گوناگون فقهي، تاريخي، عرفاني، سياسي و اجتماعي آن و عتبات عاليات و نيز تنقيح و بازكاوي و بازچاپ آثار پيشين است. كار آماده سازي و توليد اين آثار را ، نشر مشعر با همكاري و همياري محققان «مركز تحقيقات حج» در قم بر عهده دارد.

درباره معارف قرآنی حج تاکنون چندین کتاب توسط حوزه نمايندگي ولي فقيه در امور حج و زيارت تهیه شده است که در اینجا به معرفی شش اثر ویژه می پردازیم:

1 ـ با قرآن در سرزمين وحي

محسن قرائتي، قم، نشر مشعر، 1387، 228 صفحه، پالتويي.

مؤلف كه از چهره هاي قرآني و كارشناسي كارآمد در تفسير قرآن به شمار مي روند، از اثر «تفسير نور» خود برخي از آيات را براي زائران و روحانيون محترم گزينش كرده و اين اثر را سامان داده اند.
نموداري از مباحث كتاب، اين عناوين است: قبل از سفر، اهميت و ضرورت حج، اخلاص، حكمت هاي حج، مدينه، اهل بيت(عليهم السلام)مسجدالنبي و مساجد ديگر، ميقات و احرام، مكه، مسجدالحرام و كعبه، مقام ابراهيم، سعي صفا و مروه، عرفات و مشعر، مني و قرباني و حلق، بازگشت به مكه، پايان حج.

2 ـ حج در قرآن

محمد علوي مقدّم، قم، نشر مشعر، 1381، 183 صفحه، رقعي.

در اين كتاب، آيات مربوط به حج گرد آمده و نظريه برخي از قدماي مفسران در ذيل آن آورده شده است.

3 ـ حج و حرمين شريفين در تفسير نمونه

سيدعلي قاضي عسكر، قم، نشر مشعر، 1382، 728 صفحه، وزيري.

در تفسير نمونه، تمام لطايف و ظرايف مربوط به حج و اعمال آن و بناي كعبه توسط حضرت ابراهيم و مراسم قرباني فرزند و مانند آن آمده است، ولي به طور پراكنده ـ به تناسب آيات ـ در مجلدات مختلف.
گردآوري و تهذيب و تنقيح اين مباحث سبب مي شود خوانندگان احاطه كاملي بر مسائل حج از ديدگاه قرآن مجيد پيدا كنند.

مباحث اين كتاب بدين قرار است:

1ـ زندگاني حضرت ابراهيم(عليه السلام) بنيانگذار حج ابراهيمي.

2ـ حج و مسائل مربوط به آن.

3ـ مكه و رويدادها و موضوعات مرتبط به آن.

4ـ مدينه، رويدادها، جنگ ها و حوادثي كه در آن رخ داده است.

4 ـ تحريف ناپذيري قرآن

فتح الله نجّارزادگان (محمدي)، تهران، نشر مشعر، 1384، 256 صفحه، وزيري.

كتاب حاضر در دو بخش و به صورت پرسش و پاسخ سامان يافته است. بخش اول مشتمل بر يك مقدمه و 47 پرسش در سه گفتار و بخش دوم تحت عنوان «بررسي و نقد ترديدها و افتراها» در دو گفتار تنظيم شده است.

مطالعه اين كتاب براي جواب به اشكال تحريف قرآن اطلاعات خوبي به خواننده مي دهد.

5 ـ پديده قرآني

مالك بن نبي، مترجم: علي حجّتي كرماني، قم، نشر مشعر، 1371، 417صفحه، وزيري.

«الظاهرة القرآنيه» نوشته مالك بن نبي، محقّق شهير الجزائري است كه با عنوان «پديده قرآني» به فارسي برگردانده شده است. مؤلّف در اين كتاب اين موضوعات را نقد و بررسي كرده است: تحقيقي مقدّماتي پيرامون پديده قرآني، پديده ديني، حركت نبوي، مبدأ نبوّت، اصول اسلام، كيفيت وحي، موقعيّت و شخصيت محمّد(صلي الله عليه وآله)، در پرتو پديده وحي، ويژگي هاي وحي، ارتباط ميان قرآن و كتاب مقدّس و... مقايسه ميان داستان يوسف در قرآن و كتاب مقدّس و بررسي نتايج اين مقايسه.

مقدّمه دكتر محمّد عبدالله و «فصلي در اعجاز قرآن» از استاد محمود محمّد شاكر در آغاز، زينت بخش كتاب است. همچنين فهرست هاي فنّي در آخر كتاب نيز بهرهوري از آن را آسان ساخته است.

6 ـ پيمان پارسايي

ابوالفضل بهرام پور، قم، نشر مشعر، 1387، 125صفحه، رقعي.

انسان بايد همواره قرآن را امام و راهنماي فكري و عملي خود قرار دهد. انسان مؤمن، خود را بر قرآن عرضه مي كند و اعمال و رفتار خود را با آن مطابقت مي دهد. يكي از موضوعاتي كه قرآن براي آن اهميّت خاصّي قائل شده، حج است كه مؤلف محترم در اين نوشتار، سعي نموده تا با استفاده از آيات قرآنيِ مرتبط با حج، نكات زيبا، قابل استفاده و بعضاً تازه اي را در اختيار مشتاقان معارف اسلامي قرار دهد.

از آنجايي كه قدم به قدمِ اعمال حج، پيمان خاصّي با خداوند است، كتاب، «پيمان پارسايي» نام گرفت.

پایان پیام.اجاقی

ارسال نظر